Ogrody ziołowe

W dobie sztucznych nawozów i ogólnodostępnych środków chemicznych stosowanych w rolnictwie nasze jedzenie często traci smak i swoje walory odżywcze.

Pewność co do jakości zawartości naszego talerza mamy tylko wtedy gdy sami uprawiamy rośliny. Nie jest to trudne, gdyż będąc właścicielem przydomowego ogrodu wystarczy wyznaczyć sobie niewielki teren pod uprawę warzyw oraz ziół i przypraw.

 

Przyprawy i zioła nadają charakterystyczny smak i zapach naszym potrawom. Mają także korzystny wpływ na nasze zdrowie, a gdy rosną w ogrodzie również na sąsiadujące z nimi rośliny. Ogródek ziołowy nie wymaga dużych przestrzeni, nie obniży także walorów estetycznych naszego ogrodu. Wręcz przeciwnie, dobrze zaprojektowane rabaty z dobranymi ziołami i przyprawami będą ozdobą. Przepiękna zieleń oraz przede wszystkim wyczuwalny w całym ogrodzie zapach i aromat będzie przyciągał. Ilość ziół i przypraw, które możemy uprawiać w naszym klimacie jest bardzo duża.

Do wyboru mamy gatunki wysokie i rozłożyste jak lubczyk, czy koper, a także gatunki niższe jak: melisa, bazylia, czy majeranek. Do najbardziej popularnych w uprawie zaliczamy: szczypiorek, pietruszkę naciową oraz koper. Uprawa tych roślin nie jest trudna, gdyż większość roślin przyprawowych lubi miejsca zaciszne i dobrze nasłonecznione. W większości preferują glebę żyzną o odczynie obojętnym, umiarkowanie wilgotną. W związku z tym w ich uprawie nie używamy kory, ani torfu lecz uniwersalną ziemię ogrodniczą z kompostem.

Zioła i przyprawy można również traktować jak rośliny doniczkowe. Posadzone w pojemnikach będą zdobiły parapet, a także sprawdzały się w kuchni przez całą zimę. Obecnie rzadko samodzielnie hodujemy te rośliny, korzystając z suszonych przypraw i ziół. Może dlatego warto ponownie odkryć ich właściwości oraz świeży smak i aromat.